Botcsinálta CFO-k


cfo_year_png_738x441_q85_crop.png

 

Amit mindig tudni akartál a pénzügyekről,  de sose merted megkérdezni.

Mit csinál egy CFO?

Tudtad, hogy te is CFO vagy?

 

 

Mit csinál egy gazdasági igazgató, és mit is takarnak azok a fogalmak, amelyek egy CFO (Chief Financial Officer) feladatai mögött vannak?

 

Amint azt a korábbi bejegyzésemben ígértem, erre a kérdésre visszatérek.

Először is, ami elsőként eszembe jutott arról, mivel foglalkoztam gazdasági igazgatóként, az a szoros bizalmi kapcsolat és támogatás, amit az ügyvezetőknek nyújthattam. A gazdasági igazgató a cég első számú vezetőjének befolyásos tanácsadója és  a döntések előkészítője. Ez olyannyira kulcsfontosságú, hogy a bizalom bármilyen sérülése, csökkenése esetén a gazdasági igazgatói szerep hozzáadott értéke azonnal megkérdőjeleződik. Vagyis, ha ez az alap nincs meg, és nem is alakul ki, vagy időközben meggyengül a bizalom, azonnal felmerül a „menni vagy maradni” kérdése.

 

Miért van ilyen kulcsszerepe a CFO-nak a cégvezetés támogatásában?

Elsősorban az aktuális számok, a gazdasági események első kézből való, részletes ismerete miatt. A gazdasági igazgató napi, heti szinten figyeli az árbevétel a cash flow, a kintlevőségek alakulását, és jóváhagyóként, aláíróként részt vesz a szerződések aláírásában és a számlák és kifizetések jóváhagyásában, azaz szemét folyamatosan ott tartja a gazdasági események alakulásán, és a vezetés figyelmét azonnal felhívja a váratlan eseményekre vagy lényeges eltérésekre. Ezen felül előkészíti és végigköveti az esetleges beruházási döntéseket is.

 

Kérdezzük meg erről Tamást és Pétert:

 

  • Tamás, mielőtt átadtad a cégvezetést a fiadnak, a cégetek évtizedekig működött úgy, hogy egy külsős könyvelő vezette a számvitelt és emellett te magad tartottad a kezedben a cég gazdasági ügyeit.
  • Amikor a céget megalapítottam, még nagyon kevés megrendelő partnerrel dolgoztunk. Amit a könyvelő csinált, az a kötelező számviteli folyamatokról szólt. Nem is igen volt elérhető amikor kérdésem volt, és igazából nem is egy nyelvet beszéltünk. De jól megvoltunk ezzel nagyon sokáig.
  • Hogyan tartottad a kezedben a pénzügyi döntéseket?
  • A titkárnőmmel vezettünk olyan táblázatokat, többnyire kockás papíron, amelyekből mindig tudtuk, mit mikor kell kifizetni, és mennyi pénzünk van a céges számlánkon. És józan mérnöki logikával magam is tudtam követni, hogy állunk az eredményesség szempontjából.

 

  • Péter, amikor átvetted a cégvezetést, ezen változtattál?
  • Igen, már nagyon időszerű volt a változtatás. Annyira sokrétű volt már a cég tevékenysége, egyre több partnerünk volt addigra a különböző exportpiacokon, különböző fizetési határidőkkel. Időközben be kellett látnunk, hogy a józan ész és a kockás papír már kevés ahhoz, hogy átlássuk a cég teljes működését.
  • Nem merült fel, hogy saját alkalmazottak felvételével oldjátok meg a gazdasági és számviteli feladatokat?
  • Nem akartuk házon belülre hozni a könyvelésünket. Korábban egy multinacionális cégnél dolgoztam, és azt láttam, hogy ezeket a kötelező ügyviteli feladatokat a nagy cégek is kiszervezik. Olyan partnert kerestem, ahol ezeket a feladatokat leveszik a vállunkról és egy drága gazdasági szakember alkalmazása helyett online hozzáférés mellett bármelyik pillanatban bele tudunk nézni a naprakész pénzügyi jelentéseinkbe úgy, hogy amikor döntési helyzetbe kerülünk, megfelelő tanácsokat kapunk a kapcsolattartó account menedzserünktől, vagyis az ügyfélpartnerünktől.

 

 

Miért fontos, hogy az ügyvezetők ne váljanak saját cégük CFO-jává?

Amikor a cég pénzügyi folyamatai még egyszerűek és átláthatóak, az ügyvezetők még akarva-akaratlanul maguk is átlátják a gazdasági helyzetet, és egy személyben azonnal döntéseket tudnak hozni – rendszerint éppen e gyorsaság az a versenyelőny, amely a cég sikerének kulcsa.

De az egyre sokrétűbb és összetettebb tranzakciók mellett később már szükség van arra, hogy valaki igazán átlássa a számokat és segítse a vezetői döntéshozatalt.

Az a vezető, aki erre nem von be megfelelő felkészültségű embert, magára marad. Önmaga CFO-jává kell lennie, a legrosszabb esetben botcsinálta CFO-vá kell válnia.

 

Miképpen válhat egy ügyvezető a saját CFO-jává?

 

  • Egyszemélyes döntéseket fog hozni a felmerülő opciók és következményeik levezetése nélkül
  • Magára marad az árazási kérdésekben, magának kell elemeznie az önköltséget
  • Egyedül kell eldöntenie, beruházzon-e vagy lízingeljen, vegyen vagy eladjon
  • Magának kell követnie a beruházások kivitelezésének és a kifizetések összhangját
  • Magának kell követnie és tervezni a bevételek és kiadások cash flowját
  • Magának kell felépítenie a következő éves költségvetést, és csak magára számíthat, ha nem követi a lényeges eltéréseket.

 

 

 

Mi történik a világban?

Az ezredfordulón bekövetkezett világméretű válság és néhány amerikai tőzsdén jegyzett világcég látványos beborulása csak csökkentette a gazdasági szereplők egymás iránti bizalmát.

Azok a cégek, akik ebben az új helyzetben is helyt akarnak állni, komolyan veszik a „compliance” – vagyis a szabályok tisztelete és a tulajdonosi érdekek védelme melletti naprakész és transzparens rendszereket tartanak fenn.

A CFO-k szerepe ebből a szempontból is felértékelődött – a tulajdonosi érdekek képviseletében.

 

Mit takar a „Compliance”?

 

Olyan belső ellenőrzési pontok felállítását és ellenőrzésének betartatását, mint például:

  • Ki és hogyan adhat árengedményt, kedvezményt?
  • Ki és hogyan írhat jóvá egy számlát és milyen jogcímeken?
  • Milyen folyamatok biztosítják az átutalások pontos teljesítését?
  • Ki hagyja jóvá a béremeléseket, a szerződéses kötelezettségeket?
  • Hogyan állítja elő a cég a naprakész és transzparens, hiteles beszámolókat, amelyek a vezetői döntések alapját képezik. stb.

 

Mi a jó megoldás?

 

Egy CFO alkalmazásával a cég ügyvezetése nélkülözhetetlen támogatáshoz juthat – a naprakész információkkal, a vezetői döntés előkészítéssel, a pénzügyi és számviteli folyamatok  valamint a cash flow proaktív tervezésével és monitorozásával.

Bizonyos cégnagyság alatt azonban nem éri meg saját szakembert alkalmazni ezekre a feladatokra.

Olyan partnert keressünk, ahol ezeket a feladatokat leveszik a vállunkról és egy drága gazdasági szakember alkalmazása helyett online hozzáférés mellett bármelyik pillanatban bele tudunk nézni a naprakész pénzügyi jelentéseinkbe úgy, hogy amikor döntési helyzetbe kerülünk, megfelelő tanácsokat kapunk a kapcsolattartó account menedzserünktől!

 

 

A KÖVETKEZŐ BEJEGYZÉSBEN:

  • Sosincs elég pénz a számlán?
  • A Cash Flow elemei
  • Hogy függ össze a mérleg, az eredménykimutatás és a cash flow?